Om du är intresserad av att bli elektriker så kan du välja att studera till det redan i gymnasiet. Dessa elektrikerprogram brukar ofta kallas el och energi. Detta program är perfekt för dig som gillar att arbeta med händerna och kroppen, arbetet är väldigt komplext och det krävs att du är stadig på händerna och har tålamod. Som elektriker får du arbeta med i princip allt som handlar om el och energi. Det kan handla om olika elinstallationer, system, olika miljö och energitekniker samt annan teknik som data och telefoni.
Om du inte går programmet under gymnasiet så finns det även eftergymnasiala alternativ, det är en yrkesutbildning som ger dig samma kurser och utbildning som du hade fått i gymnasieprogrammet. För att få en examen som elektriker finns det krav på kurser som du måste klara av. Kraven är gjorda av skolverket och du kan enkelt läsa mer om dessa. Om du har genomgått en yrkesutbildning efter gymnasiet så kan du ansöka om ECY- certifikat efter du har klarat alla kurser. När du har fått ditt certifikat kan du genast börja jobba, antingen startar du din egen firma eller blir anställd hos ett företag. Detta gäller dock inte för dig som har gått elektrikerprogrammet i gymnasiet, du måste först klara av 1600 timmar som en anställd lärling innan du får certifikatet. Så det krävs lite mer ansträngning och arbete om du väljer att utbilda dig till elektriker, och bli elektriker göteborg snabbt, i gymnasiet, dock så har du försprång åldersmässigt eftersom du kommer ut i arbetslivet vid en ung ålder med tanke på att du går ut gymnasiet vid 18,19 år. För att räknas som godkänd i elektrikerutbildning i gymnasiet så ska du minst ha 2500 poäng. I de flesta av dem måste du ha lägst E i betyg. Kurserna som ingår i en elektrikerutbildning är följande, matematik 1a, elkraftteknik, elteknik, engelska 5, praktisk ellära, godkänt gymnasiearbete, svenska 1 och minst 900 poäng i olika fördjupningskurser. I programmet så måste du även utföra APL, även kallat praktik. I praktiken får du lära dig allt som du har läst i teori och andra moment som är avgörande för att klara av elektrikerutbildningen. Du får hjälp av en handledare som finns där för dig under hela processen. Handledaren ser till att du lär dig allt som du behöver kunna och avgör även om du är kapabel till att klara av alla kraven.
De olika inriktningarna och fördjupningskurserna som finns är 4 stycken. Du måste välja någon av dessa och få minst 900 poäng för att bli godkänd. Dessa inriktningar är elteknik, automation, energiteknik och dator och kommunikation. Till sist så är det ett elsäkerhetsprov som måste göras. Eftersom säkerheten kring el är väldigt viktigt så är det ett måste att bli godkänd på detta moment för att klara utbildningen och få ditt certifikat.