Att renovera ett badrum är ett stort projekt som både kräver planering och ett fackmannamässigt utförande. Samtidigt är just badrumsrenoveringen den renovering som de flesta blir mycket nöjda med. Vi vill ha praktiska och fräscha badrum som vi trivs i.

1. När ska du renovera badrummet?

Att renovera ett badrum tar cirka 3-4 veckor. Eftersom vi måste kunna använda ett badrum, i alla fall en toalett, är det klokt att göra renoveringen under rätt tid. Det bästa är att renovera badrummet under semestern, lämna bostaden och sedan komma tillbaka till ett nytt badrum. Om det inte är möjligt, kan det vara klokt att försöka att inte renovera badrummet under den tid på året som ni vet att det är som mest stressigt.

2. Vad vill ni ha i badrummet?

Tänk igenom vad ni verkligen vill ha. Konkretisera och gör ritningar för din badrumsrenovering stockholm. Det finns mycket att välja på: badkar eller duschkabin, handdukstork, tvättmaskin, förvaring, spotlight och värmeslingor. Även om ni inte vill ha värmeslingor just nu, kan det vara klokt att se hur mycket det kostar att förbereda för dem, om ni ändå river upp golvet.

3. Vilken layout?

Att renovera ett badrum är ett “helrumsjobb”. Allt ska ut. Det får inte finnas kvar material som kan skapa mögel eller fukt. Därför kan du tänka igenom om du vill ha en annan layout på badrummet. När du planerar ditt badrum kan du också tänka på att försöka göra det så lättstädat som möjligt. Ju lättare det är att komma åt överallt, desto lättare är det att städa och att det faktiskt blir städat.

4. Din budget

Det kostar att renovera ett badrum. Vissa delar av kostnaden kan du inte göra så mycket åt, men du kan själv välja vilket material och attiraljer som du ska ha. Du kan hitta en billig duschkabin för 3000 kronor, eller så väljer du en mer lyxig variant för 12 000 kronor. För att bli nöjd med ditt badrum bör du först lägga pengarna på det som verkligen är viktigt, för att låta de mindre viktiga sakerna kosta mindre. Är det golvvärme som är prio ett, medan duschkabinen bara måste finnas?

5. Byggföretag

När du renoverar ditt badrum behöver du olika fackmän: elektriker, rörmokare, plattsättare och snickare. Om du väljer totalentreprenad innebär det att firman har all yrkeskompetens. I annat fall kan du höra om exempelvis snickaren samarbetar med en elektriker. Ju mer företagen samarbetar, desto mindre behöver du leda själva arbetet.