Det finns många tillfällen i livet då du blir fotograferad och beroende på hur du känner för det kan det bli en plåga eller en riktigt rolig stund. Vissa älskar kameralinsen och vill inget annat än att bli fotade medan andra tycker att det är pest och pina. Det här märks på bilderna, då den som inte trivs framför kameran ofta spänner sig och ler onaturligt, vilket självfallet syns på kortet efteråt.

Alla proffsfotografer är överens om att fotogeni handlar mindre om att vara vacker eller ha harmoniska ansiktsdrag än att kunna slappna av under fotograferingen. Att kunna leka med olika ansiktsuttryck, ställa sig i annorlunda poser eller till och med att våga vara ful på bild uppskattas oerhört av fotografen. Även rent fysiska saker som vita tänder blekta med white strips eller en vackert draperad sjal kan göra stor skillnad.

Lär dig le naturligt

Trots att de flesta människor ler vid alla möjliga tillfällen är ett naturligt leende inför kameran bland det svåraste som finns om du tillhör kategorin icke-komfortabla modeller. Lugn, bara lugn, det här är fotografer extremt vana vid och som tur är finns det flera sätt att fixa ett fint leende på.

Det första du bör se över är den rent fysiska aspekten av ditt leende. Om du har nariga läppar kan det avhjälpas med lite cerat och är dina tänder inte riktigt vita kan du göra en tandblekning som snabbt återställer den pärlvita glansen. Att ha fina tänder boostar också ditt självförtroende, vilket är ytterligare en faktor som spelar stor roll inför fotograferingen. Människor som anses vara fotogeniska är i de allra flesta fallen de som känner sig trygga i sitt eget skinn och som därför inte skäms eller blir nervösa framför kameran. Du kommer garanterat att kunna le lättare om du känner dig stolt över dina tänder.

Glöm inte ögonen

Ett annat trick för att du ska se glad ut på bild på ett naturligt sätt är att tänka på något annat. Det här är en metod som även skådespelare använder när de ska uttrycka olika känslor, och det gäller att hitta specifika minnen som alltid får dig att bli glad. Tänk på hur du kände dig när du klarade det där provet, när du var nykär, när du fick din första lön eller hur du och bästisen skrattade efter att ni gjort bort er på festen. Det spelar ingen roll vilket minne det rör sig om, så länge det får fram den där lilla glimten i ögat på dig. Vilket i sin tur är det sista tipset för den här gången: blicken. Ett leende sitter inte enbart i munnen utan även i ögonen. Gör därför som fotomodellerna och öva på ditt leende framför spegeln med olika uttryck och blickar. Du kommer snart hitta din bästa vinkel och få ett vinnarleende på alla bilder i framtiden.