Båtvagnen är båtägarens bästa vän 

När det är dags att göra verklighet av din båtdröm är det många detaljer utöver själva båten som du inte bör glömma. Har du en mindre båt behöver du till exempel en båtvagn för kortare transporter och som hjälp vid upptagning och sjösättning. 

 

Flera användningsområden 

Vilken båtvagn, eller på norska: beste båthenger & båtvogn, som är bäst för dig är till stor del beroende av hur mycket båten väger. Det finns en mängd vagnar att välja mellan men alla kommer med en del regler du behöver tänka på. Till exempel definieras de som oregistrerade släp och får bara framföras i högst 30 kilometer i timmen ute på vägarna. Även om de är små måste säkerheten sättas främst, därav både hastighetsrestriktionerna och att båten måste vara ordentligt fastsatt i vagnen innan avfärd. Du kan även skaffa separat belysning för säker körning i mörker. 

Att skaffa en mindre båt betyder också att de tillbehör du behöver skaffa inte behöver vara så stora och otympliga. Båtvagnen matchar båtens storlek och vikt, vilket gör att det inte krävs lika mycket kraft vid till exempel sjösättning och upptagning, som om du haft en större båt. Vagnen har även fler användningsområden; du kan till exempel också använda den vid uppställning under vintermånaderna. Att kunna använda ett och samma tillbehör på flera olika sätt hjälper dig spara pengar, något som såklart uppskattas av de flesta båtägare. Vid vinteruppställningen tar en mindre båt relativt liten plats, vilket gör att många kan ha den på sin egen tomt. Även här kan alltså pengar sparas. 

 

Börja i liten skala 

Så går du i tankar om att skaffa din första båt kan det vara bra att starta i mindre skala för att steg för steg lära dig vad det innebär att vara båtägare. En mindre båt kostar mindre och tar mindre plats och energi än en stor båt. I det här fallet kan även till exempel en båtvagn ha flera användningsområden, vilket gör att du lär dig vägar för att göra smarta val och inköp, även om du framöver väljer att skaffa dig en större båt. Att ha ett båtintresse och faktiskt bli båtägare skiljer sig väldigt mycket åt, så ta dig tid att lära dig allt om hantverket att ta hand om din nya älskling. På så sätt kommer du känna dig trygg i både ägandet och omhändertagandet av båten, och du kommer kunna ta vidare steg med större självförtroende. Att vara en båtmänniska i själ och hjärta innebär mer än att kunna navigera och lära sig regler – det är en passion som kräver engagemang och kunskap om både båten, säkerhet och alla tillbehör.