Vi alla har ju hört talas om en diskmaskin

Vi alla har ju hört talas om en diskmaskin. Men vad är egentligen en diskdesinfektor då? Det är egentligen liknande en diskmaskin, fast egentligen bara några ytterligare funktioner vilket gör den användbar för lite andra områden. Det är inte säkert att du kommer att komma i kontakt med en diskdesinfektor, men vanliga frågor som kan uppkomma ifall du skulle göra det kan vara: Vad gör diskdesinfektorn? Varför bör du använda den istället för en vanlig diskmaskin? Och vad bör du tänka på när du ska använda dig av en diskdesinfektor?

Vad gör en diskdesinfektor?

Förutom att en diskdesinfektor kan diska och skölja, kan den även desinfektera vilket man också hör på namnet. För att vara tydlig betyder desinfektera att rengöra från ämnen som är eller kan vara sjukdomsframkallande. En diskdesinfektor gör alltså följande: diskar, sköljer, värmedesinfekterar och i vissa fall torkar den även materialet om den har den funktionen. Saxar, pincetter, rör, skålar och narkosutrustning är sådant som kan kan rengöras och desinfekteras i en desinfektor.

Varför använda en diskdesinfektor?

Varför bör du använda just en diskdesinfektor kanske du frågar dig? Jo det bör du om du till exempel jobbar inom sjukvård eller hälsa där det kan finnas risk till att ämnen som är sjukdomsframkallande kan smitta genom använt gods. För att få bort sjukdomsframkallande ämnen behövs gods därför desinfekteras, vilket gör att en diskdesinfektor är mycket användbar. Som sagt inom sjukvård är det givetvis då vanligt att det förekommer sjukdomsframkallande ämnen som kan smitta via till exempel ett använt instrument.

Självklart kommer en diskdesinfektor till användning inom andra sektorer också, men det är absolut vanligast inom just sjukvården och hälsa.

Viktigt vid nyttjande av diskdesinfektor

När du ska använda dig av en diskdesinfektor är det viktigt du använder den på ett korrekt sätt, då det annars kan ge konsekvenser som gör att den inte ens varit värd att använda.

– Först och främst är det vettigt att tänka på att du direkt efter du använt material som ska tvättas och desinfekteras ställer in det direkt i diskdesinfektorn.

– Material som tyg, skumplast och tvättsvampar ska ej in i en diskdesinfektor.

– Instrument som är rörformiga ska kunna genomspolas i diskdesinfektorn.

– Eftersom doseringen av skölj- och diskmedel sker automatiskt är det bra att du kontrollerar så att det inte är tomt i dunkarna där det befinner sig.

– När godset är torrt och rent bör du ha desinfekterat dina händer innan du börjar plocka ur materialet ur diskdesinfektorn.

– Vad gäller förvaringen av det gods du har haft i en diskdesinfektor, bör det vara rent, dammfritt och torrt där det ska stå eller ligga.