Skapa den perfekta planeringslistan för köksrenovering & badrumsrenovering

Att påbörja en köksrenovering kan kännas väldigt spännande. Nu har du ett stort projekt framför dig och gör du allt rätt kommer du med största sannolikhet att hålla deadline och få ditt drömkök redo och klart. Innan du drar igång kommer du dock att ha en hel del saker att tänka på. Inte nog med att du måste se till att du har rätt kunskap så väl som rätt verktyg på plats, du måste även se till att göra en planeringslista.

 

Det kan låta som en enkel uppgift – att göra en planeringslista, men sanningen är att det är svårare än många tror. Det är lätt att man bara vill ha den klar så fort som möjligt och därför slarvar med listan. Kanske skriver man den inte så detaljerad som man borde eller, i värsta fall, så skippar man den helt och hållet. En bra och noggrann planeringslista är dock A och O för att du ska lyckas med din köksrenovering och minimera risken för så många misstag eller missöden som möjligt.

 

Detta bör din planeringslista innehålla

Vad är det då som man ska ha med i sin planeringslista för köksrenoveringen? Här nedan har vi samlat de viktigaste punkterna för att hjälpa dig på vägen. Kom ihåg att målet är att vara så detaljerad som möjligt. Skriv därför hellre upp för mycket än för lite saker.

 

  • Vad ska göras? I din planeringslista måste du i detalj beskriva vad det är som ska göras, varje arbetsmoment för sig. Ska du byta kakel, renovera golven, ta ut köksluckorna, dra ny el? Få med så mycket som möjligt.
  • Vem gör vad? Du ska inte bara se till att skriva ner alla arbetsmoment som ska utföras utan du ska även specificera vem det är som ska göra vad. Är ni flera som är med i renoveringen så delar ni upp uppgifterna sinsemellan. Anlitar ni en hantverkare för vissa delar av arbetet så ska även detta skrivas upp. Skriv då även upp vad det är för moment som hantverkaren ska hantera.
  • I vilken ordning ska uppgifterna utföras? Det här är en viktigare punkt än man kan tro och du behöver skriva upp i vilken ordning som allt ska utföras. Det kan bli otroligt tokigt om man i stundens hetta lägger ett nytt golv för att sedan komma på att man vill dra nya avlopps- och vattenledningar.
  • När ska det vara klart? Då menar vi inte det slutgiltiga resultatet utan du bör även sätta en tidsgräns för när varje arbetsmoment ska vara klart. På så sätt måste alla hålla tidsgränsen för sina egna arbetsuppgifter och ingen behöver hamna efter på grund av någon annan. Naturligtvis är det även bra att ha ett slutdatum för hela köksrenovering också.

Ta hjälp av internet

På internet kan du hitta mängder med riktigt bra planeringslistor och checklistor för den som ska renovera köket. Om du inte vill ha datorn med dig under renoveringen så skriv ut listorna och klistra upp på dörren till köket. På så sätt kan du hela tiden ha koll på att ni ligger “rätt till” för renoveringen och att planeringen följs.