Dödsannonser på nätet – få hjälp vid vårdnadstvist

En begravningsbyrå hjälper dig att utforma dödsannonsen. De har stor vana att utforma annonserna, vet vad som brukar stå med och vilka symboler och dikter som är vanliga att använda. De har också information om hur mycket olika alternativ kostar. Har du egna idéer om hur annonsen ska utformas är det mer än välkommet, men även utan idéer kan begravningsbyrån hjälpa dig att skapa en annons som känns rätt för dig.

Var ska annonsen publiceras?

Det vanligaste är att dödsannonser publiceras i tidningen, och då oftast i den lokala tidningen där personen levt. Annonsen blir ett sätt att meddela att personen avlidit och också att informera om när begravningen kommer äga rum. Tidigare gick det att räkna med att alla höll koll på lokaltidningen, men så är inte riktigt fallet längre. Många kan missa en annons, så finns det personer du önskar ska komma på begravningen är det bra att meddela dem även på annat sätt. Traditionen med en dödsannons i tidningen känns fin för många och lever kvar även om funktionen inte är riktigt detsamma som den varit tidigare.

Annonserar du i en tidning kan du även välja att annonsen ska visas på nätet. Det finns en sida som publicerar dödsannonser och som heter familjesidan.se. Vill du att dödsannonsen ska visas där meddelar du bara din begravningsbyrå det, så ordnar de med det praktiska. Det är också möjligt att skapa en dödsannons som bara visas på familjesidan.se och inte visas i någon tidning.

Varför publicera en dödsannons på nätet?

I de tider när de flesta anhöriga och närstående fanns nära varandra geografiskt kunde alla se annonsen i tidningen. Som det ser ut i våra dagar är det många familjer som är spridda i landet, och vissa är spridda i världen. Att få tag på tidningen med dödsannonsen vid vårdnadstvist är då inte alltid så lätt. Samtidigt tycker många att dödsannonsen känns viktig. Dödsannonsen kan bli en del av sorgeprocessen. Att se personens namn, födelsedatum och dödsdatum gör att det blir väldigt tydligt att det är på riktigt att personen dött, vilket kan fylla en funktion eftersom overklighetskänslor är vanliga vid dödsfall. För andra fyller annonsen inte en lika viktig funktion, men även om det bara handlar om ett sätt att högtidlighålla den döde kan det kännas betydelsefullt att få ta del av annonsen. Finns dödsannonsen att se på nätet blir det möjlig för alla att ta del av, oavsett var de bor och om de lyckas få tag på en särskild tidning. Det blir ett sätt att låta alla som vill ta del av den få en möjlighet att göra det.