Vad gör en rörläggare? 

En rörläggare, eller rörmokare, är ett äldre namn på ett yrke som idag kallas för VVS-montör. VVS står för värme, vatten och sanitet och inkluderar de tekniska system som finns i byggnader och som reglerar inomhustemperaturen (termostater, sensorer, värmepumpar, solpaneler, fläktar, element och liknande), som står för vattenförsörjningen (vattenpumpar, ledningar, kranar och liknande) samt sanitetsanläggningar såsom toaletter och handfat. VVS-anläggningar finns överallt runt omkring oss utan att vi kanske tänker på det hela tiden. I våra hem, på jobbet, i skolan och på andra platser. Vi förlitar oss ofta på att de ska fungera med rörmokare göteborg, men när de inte gör det är det VVS-montörens uppdrag att fixa det. Just därför är deras yrke så viktigt. Förutom att reparera VVS-anläggningar som har gått sönder installerar de även nya anläggningar i nya byggnader. 

Att utbilda sig till rörläggare 

För att bli rörläggare kan man gå Bygg- och anläggningsprogrammet på en gymnasieskola, med inriktning Mark och anläggning. Det är en tre år lång utbildning med mycket praktik. Efter utbildningen, när man tagit examen från gymnasiet, söker man själv som elev lärlingsanställning hos ett företag. Man arbetar som lärling i cirka två och ett halvt år innan man får göra ett yrkesteoretiskt prov. Lärlingsperioden är formellt sett 850 timmar gånger fyra perioder. Alternativet till att gå Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet är att hitta ett företag som är villigt att ta in en som lärling ändå, och under lärlingsperioden läsa en del gymnasiekurser såsom matematik och svenska på distans, innan man får avlägga sitt prov. När man får godkänt på detta provet får man sitt yrkesbevis och kan kalla sig för rörläggare. Förutom själva utbildningen är det även bra om man har körkort, eftersom man som rörläggare eller något annat yrke inom hantverksbranschen ofta behöver köra med material till platserna där man ska arbeta. Framtidsutsikterna för en rörläggare i Sverige idag är goda. Det är ett bristyrke, och det kommer att behövas många rörläggare i framtiden. Den genomsnittliga bruttolönen ligger idag på 33 900 kronor. 

Att arbeta som rörläggare 

För att arbeta som rörläggare behöver man inte bara en viss utbildning. Man behöver också vara händig och tycka om att arbeta praktiskt med händerna. Det är ett yrke där man ibland behöver stå ut med att jobba i obekväma ställningar eller temperaturer. Man behöver vara kreativ och bra på att lösa problem. Det är också viktigt att kunna samarbeta med andra människor. Rörläggare arbetar ofta med andra yrkesgrupper, särskilt då de arbetar med att montera anläggningar i nya byggnader. Då kan de behöva samarbeta med exempelvis snickare, elektriker eller andra typer av montörer.