Att påbörja en köksrenovering kan kännas både spännande och överväldigande. Liksom badrummet behöver köket ofta ett större ingrepp, som både kostar en del pengar och kommer att påverka kvaliteten på boendet framöver. De flesta ser köket som en central plats i ett hem, och liksom sovrummet spenderar vi stor del av vår tid där. Ett bra fungerande kök gör helt enkelt allting lite lättare och trevligare. Här kommer sex enkla steg för en enkel köksrenovering:

1. Behovsanalysen

Vid en köksrenovering måste man utgå från vilka behov som kommer finnas i framtiden. Det är lätt att drömma sig bort och förälska sig i olika kök från olika inredningstidningar för köksrenovering stockholm, men man måste utgå från just sina egna krav på ett kök. Genom att titta på det nuvarande köket och göra en lista på vad man tycker mindre bra om, och vad man älskar, skapas en bra grund till behovsanalysen. Sedan noteras vilka krav man har på ett kök och dess köksrenovering. Viktigt att inte heller glömma bort att skriva upp problem man haft innan. Det kan vara en alltför bullrig köksfläkt eller dåligt placerade sopkärl. En renovering är en chans till en nystart.

2. Inspirationen

Nu är det dags för att samla lite idéer och inspiration. Man kan enkelt bygga upp en så kallad mood board, där man vilt samlar alla bilder som känns intressanta. Det viktiga är att inte filtrera alls i början, utan verkligen samlar allt på magkänsla. Nästa steg är att sålla bort 25 % av bilderna. Många gånger samlar man flera bilder, som egentligen beskriver samma sak. Sedan håller man på så, tills det är en behändig mängd bilder att arbeta vidare med. Vilken röd tråd ser man? Vilka färger tycks man dras till? Finns det gemensamma saker i olika mönster? Har man hållit sig inom en viss tidsanda eller uttryck?

3. Pengarna

Liksom alla renoveringar kommer ekonomin att avgöra en hel del. Genom att skapa en budget blir det lättare att göra olika val av material i planeringen. Skriv upp vad som är viktigast och jämför olika priser. Ibland kanske man måste ungefärligt uppskatta priserna, då mycket kan gå att få sänkt genom paketpriser. Om man överträder budgetgränsen, är det dags att börja stryka och kompromissa i önskelistan. Det är som att lägga ett pussel.